Sigortacılığa yeni başlayan arkadaşlarımızın başlangıç yaptığı sigortalardan ilki ” Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” yani kısaca trafik sigortasıdır.Trafik sigortalarında basamak ve fiyatlandırmanın mantığı yani prim indirim / artırımı neye göre yapılıyor. Trafik sigortası basamakları nedir ne değildir kısaca değinecek olursak;

Şimdi tabloda SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) tarafından ülkemizde uygulanan basamak tablosuna bir göz atalım. Trafik sigortası basamakları;

Basamak Noİndirim %Artırım %
745
630
515
40
350
2100
1150

 

Başlangıç basamağı;

  • Tabloda görüldüğü gibi tarife 7 basamaktan meydana gelmektedir.
  • Trafik sigortalarında başlangıç basamağı  “4.basamak”‘tır. Bu basamak ilk işleten şahıs / tüzel kişilerin başlangıç basamağıdır. Hasarsızlık indirim %0 yani indirimsiz baslamaktadır.

İndirimli basamaklar;

  • Hasarsızlık indirimi, bir sene sonunda herhangi bir hasarı olmayan şahısların poliçe vadesi sonunda kazandıkları indirimdir. Buna bir örnek verecek olursak 4.basamakta kaza yapmayan şahıs, poliçe yenilemesinde basamağı bir basamak yukarı çıkıp 5.kademeden poliçesi tanzim edilmektedir. Aynı şekilde hasarı olmadığı sürece gelecek yıllarda sırayla birer kademe yukarı çıkacaktır.
  • En indirimli basamak “7.basamak” tır. Hasarsızlık indirimi %45’dir. Sistemlerde yapılan fiyatlandırmada hesaplama kısaca şöyledir. 4.basamak fiyatı 1000 TL olan aracın sigorta fiyatı, 7. basamakta hesabı 1000 /100 = 10 ve 10*45= 450  TL indirim kazanıp, 7.basamak fiyatı 1000-450= 550 TL olacaktır.
  • 6.basamak hasarsızlık indirimi %30 olup, 4.kademe fiyatı 1000 TL olan aracın sigorta fiyatı, yine aynı hesap mantığıyla fiyatı 700 TL olacaktır.
  • 5.basamak hasarsızlık indirimi %15 olup, 4.kademe fiyatı 1000 TL olan aracın sigorta fiyatı, yine aynı hesap mantığıyla fiyatı 850 TL olacaktır.
  • Görüldüğü gibi 4.basamak fiyatı hesaplama kullandığımız kriterdir. 4.basamak fiyatlarını kim belirliyor sorusuna cevap “T.C. Hazine Müsteşarlığı” dır.
 Artırımlı basamaklar ( Meslekte sürprim yada cezalı basamak olarak bilinir)
  • Artırımlı basamaklarda kaza yapan taraflardan kusurlu olan şahıslara uygulanmaktadır. 1 yıl içinde 1 kaza yapıp kusurlu bulunan tarafın basamağı 1 basamak aşağı düşecektir. Aynı şekilde  2 kez kaza yapıp kusurlu bulunan taraf 2 basamak birden düşer. Önemli bir husus ise 1 kazaya karışıp, kusurlu taraf bedeni zarar ( yaralamalı ve ölümlü kaza) bir kazaya karışmış ise 2 basamak birden kaybeder. Artırımlı basamaklarda ise hesaplama şu şekildedir.
  • Örnek olarak; 4.basamak otomobil yaptığı kazayla 3.basamağa düşer. Fiyat hesabı ise tabloda görüldüğü gibi %50 artırımlı olacaktır. 4 basamak fiyatı 1000 TL ise, bu rakam 3.basamakta 1500 TL olacaktır. Diğer basamaklarda ( 2 ve 1 basamak) hesabı tabloda bulunan artırım yüzdesine göre hesaplanabilir.
  • Bir örnek daha verelim. 7.basamak olan araç kusurlu olması durumunda 6.basamağa düşer. 6.basamakta kaza yapmadan seneyi doldurur ise tekrar 7.basamağa yükselir.

Bütün bu durumları sbm yetkili kullanıcı girişi ile sorgulayarak görebilirsiniz. Bir dahaki yazımızda sbm trafik sorgulamaları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Soru ve sorunlarınızı bu konu altında bize iletebilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere…

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir