Araç değer kaybı kaza sonucu meydana gelen ve kaza sonrasında alınan hasar sebebiyle tamir gören araçların ikinci el piyasasındaki uğradığı maddi kayıptır. Trafik sigortalarında yapılan düzenleme ile artık araç değer kaybı davası açma derdi sona erdi. Artık bir değer kaybı dilekçesi örneği ile değer kaybı başvurusu yapabiliyorsunuz. Son yıllarda giderek artan ve danışmanlık şirketlerince vatandaşlardan komisyon alınarak takip edilen, araç değer kaybı başvurusunu kendiniz danışmanlık şirketlerine paranızı kaptırmadan kolayca yapabilirsiniz. Konumuzun sonunda talep edilen değer kaybı tazminatlarına ilişkin araç değer kaybı dilekçesi örneğini word uzantısında indirirerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Değer kaybı başvurusu nasıl yapılır, başvurusu süresi nedir, nasıl hesaplanır vb. soruları cevaplıyoruz.

Araç değer kaybı dilekçesi örneği nasıl yazılır ?

Araç değer kaybı dilekçesi örneği mağdur taraf tarafından yazılarak , kusurlu olan aracın sigorta şirketine başvuru yapılır. Başvuru yapılırken istenilen belgeler kaza tespit tutanağı, ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi, eksper raporu gibi belgeler istenilmektedir. Çoğu sigorta şirketi kendi atadığı ekspere araç ekspertizi yaptırdığı için genellikle tek bir dilekçe ile başvuru kabul ediyor yada internet üzerinden kendi web sitelerinden bu hizmeti veriyor. Değer kaybı başvurusu yapabilmek için kaza tespit tutanağı olması yada resmi tutanak olması gereklidir. Bu süre içinde başvuru yapmanız gerekmektedir. Araç değer kaybı dilekçesinde kaza tarihi, kusurlu aracın plakası, banka hesap numarası, telefon numarası gibi bilgiler yazılıp imzalanarak sigorta şirketine mail yada posta yolu ile iletebilirsiniz.

Araç değer kaybı başvuru süresi ne kadar ?

Araç değer kaybı kaybı başvuru süresi 2 yıldır. Zaman aşımı için baz alınan tarih kaza tarihidir.

Araç değer kaybı nasıl hesaplanır ?

Araç değer kaybı nasıl hesaplanır sorusuna ilişkin cevap; Hazine müsteşarlığının yayınlamış olduğu genelde doğrultusunda aşağı sıralanmış niteliklere bakılarak sigorta şirketi tarafından değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Aracın hasar geçmişi,
Kaza anındaki kilometresi
Aracın marka ve modeli
Trafiğe çıkış tarihi
Piyasa değeri
Kaza öncesi değeri

Teminat dışında kalan durumlar nelerdir ?

Aşağıdaki bazı durumlar değer kaybı teminatını dışında kalmaktadır.

1) Mini onarımla yapılan basit kaporta hasarları, plastik parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamları hasarları,

2) Vidalı parçalarda yapılan onarımı veya değişimi ile yapılabilen hasarlar

3) Aracın kaza anındaki rayiç değerinin %25’ini aşan değer kaybı talepleri,

4) Kaza tarihi ile ihbar tarihi arasında araç üzerinde mülkiyet değişikliği olan araçlar ile ilgili talepler, (aracın satılması v.b)

5) Çekme Belge ve Hurda Belgesi işlemi olmuş araçlar,

6) Kiralık araçlar, taksi, dolmuş, uzun süreli (bir yıl veya daha uzun) kiralık araçlarda eksper tarafınca hesap edilen değer kaybı tutarının %50’sini aşan talepler, test aracı, antika araçlardaki hasar nedeniyle yapılan değer kaybı talepleri teminat dışında kalan durumlardır.
Araç değer kaybı dilekçesi örneği word formatında indir.

Aşağıda araç değer kaybı dilekçesi örneğini kendinize göre uyarlayarak başvuru yapabilirsiniz.

 

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir